Език:
РУБРИКИ

Доц. д-р Христина МАРКУ (Χριστίνα Μάρκου, cmarkou@bscc.duth.gr) е езиковед и ръководител на специалността „Български език и литература“ в Департамента за езици, литератури и култури на черноморските страни към Демокритовия Тракийски университет в Комотини, Гърция. Завършва
през 1985 г. славянска филология (полонистика) в СУ „Св. Климент Охридски“ и в същия университет през 2004 г. защитава докторска дисертация на тема „Проблемът за вида в новогръцки език в съпоставка със славянския глаголен вид (върху материал от български, руски и полски)“. От 2000 г. е преподавател в Демокритовия университет, където води курсове в бакалавърски и магистърски програми по български език, българска литература, история на българския език, теория и практика на превода. Основните ѝ изследвания са в областта на славянското и балканското езикознание, етнолингвистиката, фразеологията, теорията и практиката на превода. Авторка е на монографиите Граматична система и аспектуалност. Българският език в сравнение с другите славянски езици и новогръцкия (Γραμματικό σύστημα και οψιακότητα. Η βουλγαρική γλώσσα σε σύγκριση μετις άλλες σλαβικές και την ελληνική, 2013) и Проблеми на контрастивната фразеология (български и гръцки): еквиваленти и различия (Ζητήματα αντιπαραβολικής φρασεολογίας (βουλγαρικής και ελληνικής): ισοδυναμίες και διαφοροποιήσεις, 2020).
Превежда българска художествена литература, като например Старопланински легенди на Й. Йовков (Θρύλοι του Αίμου, 2016, μετ. Χ. Μάρκου, Ζ. Πολίτου, Μ. Αλμπάνης).

Статии

Наблюдения върху градацията на цветообозначенията в български и новогръцки език. // Славянски диалози, ХХ, 2023, 32.